Október 19-én a Katalizátor Hálózat Közszociológiai Műhelye a Nyitott Műhelyben tartotta meg beszélgetését.

A kerekasztal beszélgetés kezdő gondolata a társadalmi vállalkozások külső kapcsolatának fontosságát emelte ki. A beszélgetésben résztvevők három kezdeményezést képviseltek. Ketten a Málta Szeretetszolgálat munkatársai: Kovács Gábor megváltozott-munkaképességűeket foglalkoztató üzemet működtet, ahol használt elektronikai eszközöket szerelnek szét és hasznosítanak újra. Németh Nándor, aki szintén a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa, a gyulaji hús- és zöldségfeldolgozó képviseletében jelent meg. Molnár György pedig a Kiútprogram működtetésének tapasztalatait osztotta meg velünk.

Katalizátor Hálózat

A külső kapcsolatok meglétét elengedhetetlennek tartották mindhárman. Különösen olyan településeken fontosak, ahol a társadalmi vállalkozások elindításához és életben tartásához nem tudnak helyben finanszírozást szerezni.
A terepen dolgozók olyan erőforrásokat juttathatnak el a közösségekhez, amik nem érhetőek el helyben. A kapcsolati tőke szerepe legalább olyan fontos, mint a finanszírozás biztosítása. Kovács Gábor elmondta, hogy a használt elektronikai eszközök feldolgozását állandó beszállítók és felvásárló cégek teszik hosszan távon fenntarthatóvá. A gyulaji élelmiszeripari termékek vásárlói sem a helyi közösség tagjaiból kerülnek ki, hanem a városi középosztály tagjai közül, akik fizetőképes kereslettel rendelkeznek. A Máltai Szeretetszolgálat kapcsolatrendszere tette azt is lehetővé, hogy a közkonyhákon megjelenhettek beszállítókként több helyen is.

A társadalmi vállalkozások továbblépési lehetőségeként, céljaiként többféle dolgot is megjelöltek a résztvevők. A vállalkozások, az abba befektetett energia és szaktudás révén az aprófalvakban egyedüliként ismert alkalmazotti lét alternatívájaként lép fel. Megmutatja, hogyan kell a piacgazdaság aktív szereplőjeként fellépni. A megváltozott munkaképességű emberek korábban zárt világát a vállalkozás kinyitja, ismét a gazdaság hasznos szereplőivé teszi a résztvevőket.

Hosszabb távon a fenntarthatóság, az önállóság biztosítása és a közösségbe visszaforgatott nyereség a cél. A külső kapcsolatok további tágításának lehetőségei közé tartozik a gyulajiak szemében a nagyvárosokban megnyitott boltok, illetve más társadalmi vállalkozásokból álló hálózat működtetése. Kovács Gábor az online webshopokban rejlő lehetőségeket emelte ki, ami az értékesítésben segítheti a vállalkozásukat.

Katalizátor Hálózat: Társadalmi vállalkozások falun
Cimke: