Tegnap a harmadik szakmai műhelyünk is sikeresen lezajlott: a résztvevők számából, az aktivitásukból egyértelműen kiderült, hogy van igény ezekre a találkozásokra, tapasztalatcserékre.

A négy előadó Győrből, Nagyvázsonyról, Szegedről és Zichyújfaluból szállította a jó gyakorlatokat. Most sem a tanodák általános bemutatása volt a cél, hanem egy konkrét, fókuszált terület, a pályaorientáció körbejárása.
Megismerhettünk különböző méréseket (pl. Holland-féle érdeklődési teszt), eszközöket (pl. Nemzeti Pályaorientációs portál), módszereket (pl. pályaorientációs élő könyvtár), megvalósulásokat (pl. üzemlátogatások), miközben a célok nagyon szépen összecsengtek: önismeret, pályaismeret, motiváció stb.

Az előadások (és az ebéd) után aztán kinyitottuk a beszélgetést, hogy mindenki szóhoz jusson és szerencsére sokan éltek is ezzel a lehetőséggel. Érintettük a különböző módszereket, lehetőségeket, intézményi kapcsolatokat, sokat beszéltünk a szülők szerepéről illetve a területi sajátosságok befolyásoló erejéről. Összességében kellően problémaközpontú diskurzus alakult ki a résztvevők között, reméljük mindennek folytatása is lesz, hiszen a kapcsolatteremtés, az egymástól való tanulás remek színtere egy ilyen program.

Záró gondolatként pedig a helyszínen is megfogalmaztuk, hogy jól látszik a pályaorientáció területének fontossága – és mindebben a tanodák felelőssége is -, de rengeteget kell még tanulnunk, fejlődnünk e téren, mert a tevékenységeink, a projektjeink még nem kellően tudatosak és szervezettek ahhoz, hogy igazán hatékonyak lehessünk.

Pályaorientáció

További képek itt

Szakmai műhely: Pályaorientáció