Társasjáték-fejlesztés 9 nap alatt? A Game of T.H.R.O.N.E.S. (Tolerance, Humanity, Reception, Originality, Non-formality, Equality, Sensibility) című projekt résztvevői bebizonyították, hogy lehetséges.

A fiatalok Who Am I?, New Concept, Equal Sociaty?, Curioctopus és Diversity címmel 5 társasjátékot hoztak létre a Motiváció Egyesület nemzetközi ifjúsági csereprogramján, ami 2017. július 19-27. között valósult meg az Erasmus+ program keretein belül. A projekten 5 ország képviseltette magát: Olaszország, Törökország, Portugália, Horvátország és Magyarország.

A résztvevők csapatépítő és érzékenyítő játékokon keresztül ismerkedhettek egymással és a társadalmi befogadás témájával, majd World Café során beszélgethettek különböző kisebbségi csoportok képviselőivel, illetve velük foglalkozó szakemberekkel, így mélyítve az addig megszerzett tudásukat. Ezeket a tapasztalatokat építették be a társasjátékokba, amelyek célja a társadalmi érzékenyítés, amit elsősorban információátadással kívánnak elérni.  A különböző társadalmi háttérrel rendelkező fiatalok kiscsoportokban dolgoztak együtt a játékokon, amelyeket mindenki gazdagíthatott a saját tapasztalataival.  Az elkészült játékok között van klasszikus kvízjáték, ikonokat használó kommunikációs és új koncepción alapuló szituációs játék is, amely során beleélhetjük magunkat például egy meleg tinédzser fiú, egy roma lány vagy egy mozgáskorlátozott férfi szerepébe és megtapasztalhatjuk, hogy mások szerint milyen választási lehetőségeink vannak egy adott szituációban.

Nagyszerű volt látni és átélni, ahogy a különböző országokból érkező, különböző társadalmi háttérrel rendelkező fiatalok a kommunikációs nehézségeket leküzdve egy csapattá válnak és a különbözőségükből előnyt kovácsolva együttműködnek a közös cél érdekében. Köszönjük ezt az élményt. Grazie, teşekkürler, obrigado, hvala!

Game of T.H.R.O.N.E.S.