Hajts az integRÁCIÓért!
IntegRÁCIÓ biciklitúra és programsorozat Szegedről Nyíregyházára
2015. szeptember 21–26.

A Motiváció Egyesület által vezetett, Norvég Civil Alap által támogatott IntegRÁCIÓ-projekt célja tudatni a fiatalokkal, hogy a kirekesztés, rasszizmus, gyűlöletbeszéd és szegregáció elleni fellépés nem mások, „valakik” feladata, hanem nekik is lehetőségük, felelősségük ezek ellen aktívan fellépni, nemcsak a szolidaritás, de gazdasági okok miatt is. A projekt a felsoroltak közül kiemelten kezeli az oktatási szegregáció kérdését.
Az Egyesület munkatársai Szegedről Nyíregyháza felé tartva biciklitúrájuk egyes állomásain érzékenyítő foglalkozásokat tartanak olyan középiskolákban, ahol a diákok többsége feltételezhetően nem találkozik hátrányos helyzetű fiatalokkal. A foglalkozásokon érzékenyítő játékok és beszélgetések által mutatják be a hátrányos helyzetű tanulók helyzetét. Nyíregyházán a túrát előadások és kerekasztal-beszélgetés, valamint a hátrányos helyzetű tanulók iskolai életútját bemutató Mentortársas alkalmazásával nyilvános társasjáték zárja.
A Szeged-Nyíregyháza-útvonal szimbolikus, hiszen 2007-ben mindkét településen megszüntettek egy szegregált általános iskolát. Míg Szegeden – többek között a Hallgatói Mentorprogram elnevezésű hátránykompenzáló kezdeményezésnek köszönhetően – viszonylag konfliktusmentesen megvalósuló folyamatról beszélhetünk, addig Nyíregyházán – részben támogató programok hiánya miatt – egészen máshogy alakult a történet. Az iskola ma ismét működik, immár a Görögkatolikus Egyház fenntartásában, de szegreált módon. Az utóbbi egy évben „törvényi legitimációja” is született szegregációnak, súlyosabbá téve a problémát, mint valaha.


Előadások és kerekasztal-beszélgetés
A biciklitúra végállomása Nyíregyháza, ahol az érdeklődők részt vehetnek egy előadássorozaton és kerekasztal-beszélgetésen, amelyek arra a kérdésre keresik a választ, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a társadalmi és oktatási integráció elősegítésére. Ezt követően az érdeklődők megismerhetik a Mentortársas elnevezésű érzékenyítő társasjátékot.

Időpont: 2015. szeptember 25. (péntek) 10.00–14.30
Helyszín: Nyíregyházi Főiskola, C épület, 006-os terem (Nyíregyháza, Kótaji u. 9–11.)

10.00–12.00 Előadások
Fejes József Balázs: Az oktatási integráció szükségessége és az IntegRÁCIÓ-projekt célkitűzései
Jenei Teréz és Kerülő Judit: MesÉD-program
Szűcs Norbert: A szegedi deszegregációt támogató Motiváció Hallgatói Mentorprogram
Patócs Anikó: A hódmezővásárhelyi modell pedagógiai elemei
Baráth Szabolcs: Egy integrációs út a gyakorlatban
Veress Tamás: Esélyteremtő munka egy szegregtátumban. Az igazgyöngy alapítvány modellje

12.00–12.30 Kávészünet

12.30–13.30 Kerekasztal-beszélgetés a résztvevőkkel (moderátor: Szűcs Norbert)

13.30–14.30 Idősáv a sajtó képviselői számára, közben Mentortársasozás

Előszereplős Mentortársas járókelőkkel
A Mentortársas elnevezésű társasjáték segítségével a résztvevők megtapasztalhatják azokat a helyzeteket, amelyekkel a hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok találkoznak a közoktatásban és a felsőoktatásban, emellett játékos formában bővíthetik tudásukat a hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok nevelése-oktatása, valamint a magyar oktatási rendszer működése kapcsán.

Időpont: 2015. szeptember 26. (szombat) 10.00
Helyszín: Nyíregyháza, Kossuth tér sarka

A biciklitúrához a kerékpárokat az Urban Legend szegedi üzlete biztosította.

Elérhetőségek:
Honlap: motivaciomuhely.hu
Facebook: facebook.com/MMuhely
E-mail: info@motivaciomuhely.hu

Részletes program

Hajtunk az integRÁCIÓra

Hajtunk az integRÁCIÓért