60 éve, 1955. december elsején a képen látható Rosa Parks a buszsofőr többszöri felszólítására sem adta át a helyét a „fehérek” számára, megsértve Montgomery város faji elkülönítésről szóló törvényét. Ezért letartóztatták, majd pénzbüntetésre ítélték. Erről a helyzetről később így nyilatkozott:

„Nem akartam, hogy igazságtalanul bánjanak velem, hogy megfosszanak egy ülőhelytől, amiért fizettem. Itt volt az idő, itt volt a lehetőség, hogy kiálljak azért, amiben hiszek, hogy kifejezzem, mit éreztem, mikor így bántak velem. Nem akartam, hogy letartóztassanak, épp elég dolgom volt anélkül is, hogy börtönbe kerüljek, de mikor döntenem kellett, nem haboztam, mert úgy éreztem, túl sokat kellett már elviselnem. Minél többször megadtuk magunkat, minél többször együttműködtünk ezzel a bánásmóddal, annál inkább elnyomtak minket.”

Az ítéletet tehát nem fogadta el, s ügyéhez kapcsolódóan elkezdődött egy 381 napig tartó bojkott a helyi busztársaság ellen. Több tízezer afroamerikai lakos utasította el a buszok használatát, kitartásukkal megtörve a szegregációt. Ellenállásuk hatására eltörölték a faji elkülönítésről szóló törvényt.

Rosa Parksra emlékezve fel kell ismernünk: Magyarországon is csak bátor és határozott fellépéssel van esélyünk megszüntetni az iskolai elkülönítés gyakorlatát.

Rosa Parks

Rosa Parks