Mi a Motiváció Műhelyben évek óta azon dolgozunk, hogy a szegregált oktatás okozta, szinte behozhatatlan hátrányok minél kevesebb gyermek életét tegyék tönkre Magyarországon. Mindig is tudtuk, hogy nincs könnyű dolgunk. A politikai környezet egyre kevésbé támogató az integrált oktatással szemben, ám ez soha nem vette el a kedvünket. Azt is tapasztaljuk nap mint nap, hogy a közvélemény általában nem érti, mit jelent az integráció, és gyakran pont azzal keverik össze, ami ellen mi is küzdünk: a szegregációval.

ARC
Nagyon boldogok voltunk, amikor kiderült, a mi plakátunkat is kiállítják az ARC-on. Mindig is csodáltuk azokat a kreatív, mégis egyszerű alkotásokat, amelyek görbe tükröt állítanak társadalmunk vagy a politikai elit elé. Nem is gondoltuk, hogy milyen nehéz egyszerűen megfogalmazni saját üzenetünket. Hogyan írjuk le két mondatban azt, amivel mi már sok ezer órát foglalkoztunk? Lehetséges egyáltalán? Végül megszületett. Ez a baj, ezért dolgozunk minden nap: „Az ingyenes, minőségi oktatás mindenki* számára elérhető. (*Kivéve azokat, akiket kirekesztenek ebből. A szegregáció alacsony minőségű oktatáshoz vezet. Magyarországon a szegregált iskolák száma folyamatosan nő.)”
Pár napja volt még csak kint a plakátunk, mikor megjelent rajta egy üzenet. Csakhogy az integrált oktatást ellenző komment egy szegregált iskolában szerzett tapasztalatokkal szerette volna alátámasztani igazát. Válaszként mi is kiragasztottuk üzenetünk. E párbeszéd látható a képeken.

ARC
Meglepődve, de örömmel vettük észre, hogy vannak mások is, akik szintén szeretnék elmagyarázni polgártársaiknak, miről beszélünk: így hát kihasználva a nagy fehér felületet, ők is hagytak üzeneteket. Ki-ki a maga módján.

ARC